3 gode råd til at fodre din hest helt rigtigt

3 gode råd til at fodre din hest helt rigtigt

SPONSORERET:

Du har lige fået dig en rigtig fin hest, men der er rigtig mange ting du ikke ved endnu og der er rigtig mange ting som du skal sætte dig ind i omkring din hest, for der er ting der skal gøres og ting der ikke skal. Vi giver dig her 3 gode råd til hvordan du fodrer din hest helt rigtigt.

Fodre din hest på det rigtige tidspunkt

Når din hest skal ud og arbejde, skal du sørge for at du har fået fodret din hest, senest en time inden den skal arbejde. Dette er fordi din hests mave skal nå og have lov til at fordøje det foder den har fået og for at hesten får det bedste udbytte af foderet. Du kan også risikere at hesten får kolik, hvis den ikke får lov til at fordøje sin mad inden den skal ud og arbejde hårdt.  Du skal tænke på at når hestens krop skal ud og yde noget ekstra, så skal der noget blod til de dele af kroppen som skal arbejde. Derfor hvis der er mad i maven og hesten skal arbejde, vil der opstå en konflikt fordi, musklerne skal bruge blod og mave/tarmene skal bruge blodet og det er kun en af delene der kan få blodet. Derfor altid enten fodre lidt mindre portioner inden arbejde og giv lidt mere efter. Du skal også huske at du først skal give foder en halv time efter arbejdet fordi det gør det nemmere for din hest at spise, når den ikke er helt forpustet.   

Lav en foderplan

Det er rigtig vigtigt at du laver en foderplan for din hest, da den hele tiden udvikler sig og derfor skal have foder der passer til dens størrelse, alder, temperament og det arbejde den laver. Du skal lave den helt rigtige foderplan der skal opdateres løbende for at give hesten de bedste muligheder for at kunne udføre sit arbejde. Får hesten for meget foder kan du risikere at den bliver overvægtig eller får den for lidt, vil den blive alt for mager. Får hesten for meget energi af foderet er det heller ikke så godt, da den så ikke får det forbrændt godt nok og kan blive svær at håndtere ordentligt. En forkert foderplan gør at hesten ikke vil kunne udføre de opgaver som du sætter den til. Så derfor er det en rigtig god ide at have den helt rigtige foderplan, der løbende skal opdateres. De tegn du skal holde øje med, der viser at det er ved at være tid til at opdatere foderplanen er om hesten er blevet for tyk eller tynd. Er den blevet for frisk eller for sløv og du vil også kunne se det på pelsen, hvis hesten skal have en ny foderplan.     

Giv det rigtige foder

En hests kost består af grovfoder, kraftfoder, saftfoder, mineraler og vitaminer. Men hvad er lige hvad. Grovfoder som udgør minimum 50% af hestens kost til bestå af er hø, lucerne, grønhø og wrap. Grunden til at hestens foder skal bestå af så meget grovfoder er fordi det er den mest naturlige spise for heste og det er det, som den er vant til at spise helt tilbage fra tidernes morgen.  Kraftfoder gives som supplement til grovfoderet og det er gerne havre der bliver brugt som kraftfoder. Du skal bare huske at hesten ikke må få for meget kraftfoder, da det kan gå ind og ødelægge mave og tarme på hestene. Saftfoder er med til at sørge for at din hest har energi og at pelsen er blank. Du kan få hjælp til hvilken foder du skal bruge hos DyrOgHelse.