Så meget koster det at eje en hest

Så meget koster det at eje en hest

SPONSORERET:

Hest som hobby, kan blive en dyr fornøjelse. Mange ved ikke, at udgifterne til en hest er langt større, end hesten ofte i sig selv koster. I denne guide kan du derfor blive en smule klogere på, hvor meget de forskellige nødvendigheder til heste koster.

Hvad koster en hest?

Prisen på en hest afhænger stort af, hvilken race, hesten er, men også hvor trænet hesten er. En hest koster gennemsnitligt helt ned fra 10.000 kroner og op til flere hundredetusinde kroner. De allerdyreste dressurheste kan dog koste omkring 50 millioner kroner, nogle gange meget mere.

Vil du bare købe en pony eller utrænet hest, kan du dog slippe med helt ned til 1000 kroner. Men her starter så også de yderligere udgifter, som får din hest pris til at ligne en hamster i dyrehandlen.

Foder til hesten

Når du har en hest, så skal den have mad. Det koster ca. 600 kroner om måneden, hvis man holder hesten derhjemme, selv køber foder ind og fodrer hesten flere gange dagligt.

Dog vælger mange hesteejere at benytte sig af opstaldning udenfor hjemmet, simpelt af den grund at de færreste har kapaciteten og udendørsarealet til at holde hest derhjemme. Her er foder ofte inkluderet, hvilket sommetider kan betale sig, hvis man beregner forsendelse med, samt tid og kræfter der bruges til at transportere og bære disse enorme mængder foder.

Opstaldning ude eller hjemme

Som sagt er der mange, som bliver nødt til at benytte sig at betalt opstaldning. Dette kan foregå på en gård eller rideklub nær dig. Betalt opstaldning ude inklusiv mad, koster ca. 5000 kroner om måneden.

Holder du hest derhjemme, så skal du selvfølgelig også medregne den indretning og tilbygning, som hesten kræver. Dertil kommer rideudstyr, som for én hest koster fra 2000 kroner og opefter.

Smed og dyrlæge

Din hest skal have det godt. Den kommer til at leve et aktivt liv i både sol, vind, sne og slud. Den skal kunne løbe stærkt, bære dig – og hjertet skal kunne følge med. Derfor er det hos heste nødvendigt med en tur til dyrlægen mindst en gang om året, hvilket koster ca. 1500 kroner.

Derudover har en hest behov for sko på alle fire ben, og beslagene skal skiftes ca. hver 7. uge. Dette foregår hos en smed, og koster ca. 1000 kroner for alle 4 sko. Dette er ofte en omkostning, som mange nye hesteejere og ryttere ikke er klar over, forekommer så ofte. Derfor kan du, som mange andre hesteejere har gjort det, låne penge her, hvis sin hest har akut brug for nye sko op til en vigtig turnering.

At lære at ride

Sidst men ikke mindst, så bliver der ingen rideture, inden turneringer og ingen nedslidte hestesko, hvis ikke du lære at ride på din hest. Derfor er endnu en omkostning til det at have en hest, at være medlem af en rideklub. Her betaler du for ridetimer, og sommetider også for deltagelse i stævner og turneringer.

Hvis du skal ride i skove, så skal du nogle steder have en ridekort, som koster ca. 1000 kroner om året. Medlemskab i en rideklub koster kun 200 til 500 kroner om året, men her er rideundervisning heller ikke inkluderet. Undervisning kan nemt komme til at koste 5-600 kroner om måneden, for 1-2 timers undervisning om ugen.