Køb/salg
heste og udstyr

Gode tips til køb og salg af hest

Vi har lavet en guide - både til køber og sælger - hvor vi behandler nogle af de klassiske spørgsmål og problemer som kan opstå i forbindelse med hestehandel.

Økonomiske overvejelser

Hvis du vil til at købe hest, er der en række økonomiske aspekter, som bør overvejes inden - for det er dyrt at være hesteejer.
For det første koster selve hesten ofte et anseeligt beløb, men derudover er der også mange løbende udgifter forbundet med at være hesteejer. Eksempelvis dyrlægeregninger, vaccinationer, opstaldning, undervisning og lignende. Det kan derfor anbefales at have en god opsparing, så man er forberedt på de løbende og evt. uforudsete udgifter.

Prøveridning og handelsundersøgelse

Det er vigtigt at prøveride hesten inden købet, så man kan få et indtryk af hestens adfærd og temperament. Hvis du ikke selv har den store erfaring, kan du evt. optage prøveridningen og så vise optagelserne til en hestekyndig person.
Jo flere forskellige situationer du kan observere hesten i, jo bedre.

Det er en god ide - for både køber og sælger - at få foretaget en handelsundersøgelse inden det endelige køb. Ved at få en dyrlæge ud og tjekke hesten, sikrer man, så vidt muligt, at hesten er sygdomsfri og ikke fejler noget alvorligt. Undersøgelsen er også fordelagtig for sælger, da man sikrer, at hesten er sygdomsfri på salgstidspunktet.
Hvis dyrlægen skønner at det er nødvendigt, kan man lade hesten røntgenfotografere - det kan desuden være aktuelt, hvis det er en meget dyr hest.

Købekontrakt

Langt de fleste konflikter og tvister i forbindelse med heste til salg, kan undgås, hvis parterne udfylder en fyldestgørende kontrakt inden handlen finder sted.
Du kan finde en købekontrakt her: www.hestegalleri.dk/koebekontrakt-hest
Kontrakten er udarbejdet i samarbejde med en advokat og behandler alle de vigtigste punkter i forbindelse med køb og salg af heste.

Det er også en mulighed, at uddybe punkterne i kontrakten. Hvis man eksempelvis bliver enige om, at køber skal have hesten i en prøveperiode inden betalingen falder, er det meget vigtigt, at der er tydeligt redegjort for, hvem der hæfter, hvis hesten kommer til skade eller lignende i perioden.

Hvilken hesterace?

Inden du køber en hest, skal du være helt afklaret med, hvilke planer du har for hesten. Har du tænkt dig at bruge den til avl, en specifik konkurrenceform eller noget helt tredje?
Der er mange forskellige hesteracer som er velegnede til vidt forskellige ting, og der kan være stor forskel på en fx en trakehner og en islænder.

Men det kan også være uhensigtsmæssigt at låse sig for meget fast på en specifik hesterace. Det vigtigste er trods alt den enkelte hest og dens tendenser.
Så hvis du har fundet en hest, som du overvejer at købe, er der en række spørgsmål, du med fordel kan stille, eksempelvis:

Har den særlige behov som du bliver nødt til at tilgodese?
Hvordan opfører hesten sig i det fri, i boks og sammen med andre heste?
Hvordan er dens temperament og generelle adfærd?

Det er desuden vigtigt, at du har erfaring med at passe en hest eller pony, inden du kaster dig ud i selve købet, for det kan være hårdt arbejde. I den forbindelse er det naturligvis også et stort plus, hvis du kender nogen, som kan hjælpe dig med pasningen.

Læs mere om køb og salg af udstyr