Køb/salg
heste og udstyr

Gode råd til rideudstyr

Der er ingen tvivl om, at man hurtigt kan bruge mange penge på rideudstyr. Derfor vælger mange ryttere også at købe deres udstyr brugt. Her kan du finde tips og informationer om de forskellige typer rideudstyr.

Ridestøvler

Ridestøvlerne er en helt essentiel del af en rytters rideudstyr. Støvlerne giver både bedre opstilling og kontakt med hesten. Der kræves en hæl, som er stor nok til at sikre, at rytterens fod ikke ryger igennem stigbøjlen, men samtidig er lille nok til, at rytterens ben ikke sidder fast i bøjlen, hvis uheldet skulle være ude.
Du kan få ridestøvler i mange forskellige materialer - fx læder, kunstlæder og gummi. Læderstøvlerne er den bedste kvalitet, men kræver også mere vedligeholdelse - bl.a. læderfedt og lignende. En støvle af kunstlæder kan tåle vand og kræver mindre vedligeholdelse.
Som tommelfingerregel må dine ridestøvler hellere være lidt for høje end for lave, da støvlerne plejer at synke lidt sammen, når de er blevet gået til.

Ridehjelme

I forhold til sikkerhed er der nok ikke noget rideudstyr, der er mere vigtigt end ridehjelmen. Det er bl.a. også derfor, at en ridehjelm er et decideret krav hos de fleste rideforbund og rideklubber.
Det er vigtigt, at din ridehjelm er godkendt efter EU-standarder og at hjelmen passer dig i størrelse. Selv hvis hjelmen er af høj kvalitet, vil den ikke yde tilstrækkelig beskyttelse, hvis den er for stor eller for lille.

En ridehjelm bør udskiftes, hvis den har været udsat for et hårdt slag eller på anden måde er blevet beskadiget. Derudover er der flere der anbefaler, at man udskifter sin ridehjelm, når den er 3-4 år gammel, også selvom den ikke har tydelige skader.
Fra d. 31. december 2017, er den gamle standard ‘EN1384’ ikke længere godkendt ift. både spring- og dressurstævner. Din ridehjelm skal i stedet være VG1-godkendt.

I forhold til selve udseendet, er der nu mange mærker, som tilbyder at du selv kan designe ‘looket’ af din ridehjelm.

Ridebukser

Ridebukser kan fås i utallige forskellige farver, designs og stilarter. Et par gode ridebukser, evt. med knæskind, giver en god struktur og et godt greb og kan være velegnede til fx jagt eller spring.
Mange nye modeller er forsynet med silikonebesætning i stedet for skind, og nogen mener at silikone giver et lidt bedre ‘greb’ i sadlen end skind.
Ligesom med ridehjelmen er det vigtigt, at dine ridebukser passer dig godt. Det kan eksempelvis være meget generende under ridningen, hvis der er folder i bukserne som gnaver.
Der er også et væld af forskellige mærker at vælge i mellem - fx Animo, Montar, Pikeur o.s.v.
Det vigtigste ved et par ridebukser er, at de passer dig, er strækbare og føles komfortable at have på.

Læs mere om køb og salg af heste