Som hesteejer er der altid mange ting, der skal gøres, og mange situationer man skal være forberedt på. Nu bliver dagene kortere, og snart nærmer vinteren sig med kolde temperaturer og temperamentsfuldt vejr til følge. Læs med, og få 7 tips til, hvordan du og din hest bliver vinterklar.
1. Sørg for læ fra vinterkulden
Sørg altid for, at hesten har et sted at søge læ, som skærmer af for hidsige vindstød og byder på et tørt og lunt leje af halm. Dette er særligt vigtigt om vinteren, også selvom hesten kun er på fold om dagen og ellers er i stalden. Vejret er omskifteligt og utilregneligt på denne årstid.
2. Overvej et hestedækken
Heste er rigtig gode til at regulere deres egen kropstemperatur og tolererer kulde ret godt. Deres “specialfremstillede” pels er velegnet til omskiftelige forhold, og samtidig genererer hesten varme ved at spise.
Mange ejere vil dog gerne beskytte deres hest lidt ekstra mod kulden, og der er nogle situationer, hvor det kan være en særligt god idé at investere i et hestedækken til vinteren: 1) Hvis din hest er gammel, da evnen til at temperaturregulere daler med alderen, 2) hvis den har svært ved at holde huld og taber sig i kulden og 3) hvis den er klippet eller ikke har nået at sætte vinterpels.
3. Fyld lageret op
Det er ikke kun egern, der samler vinterforråd – det gør mange dyreejere også.
Om vinteren, når det friske græs ikke længere er tilgængeligt, er det ekstra vigtigt at hesten får frisk og sundt hø at ernære sig på. De kolde temperaturer betyder en større energiomsætning hos hestene, og derfor bliver mange ejere overraskede over, at deres hest spiser meget mere, end den plejer. Sørg derfor for at få fyldt lageret godt op, så du har nok vinteren over, indtil næste slet høstes. Dette gælder især, hvis din hest er en kræsenpind, som har meget specifikke ønsker til hvilken type hø, der er på menuen.
Det kan også være en god idé at have en basis nødhjælpskasse ved hånden, så du er forberedt på, at mindre skavanker kan opstå, mens vinterkulden og snestorme raser og forlænger tiden, før dyrlægen kan komme ud.
4. Væske skal der til
Mange er opmærksomme på, om hesten drikker nok vand om sommeren, hvor solen bager løs. Men faktisk er det ekstra vigtigt at holde øje med hestens væskeindtag om vinteren, da heste foretrækker vand omkring de 20 grader, og derfor kan risikere at blive dehydrerede om vinteren, hvis dette ikke er tilgængeligt. Et studie har vist, at heste drikker 40% mindre, hvis de udelukkende har adgang til vand med en temperatur omkring frysepunktet.
Vær derfor ekstra opmærksom på, at din hest har adgang til rent, ikke iskoldt vand og får drukket nok i løbet af vintermånederne.
5. Pas på frostskader – på dig selv!
Heste er som sagt ganske tolerante over for kolde temperaturer. Det samme gælder dog ikke for os mennesker, og faktisk oplever skadestuerne hvert år af få besøg at ryttere med forfrysninger. Ofte drejer det sig heldigvis om lette forfrysninger, men som regel kan disse forhindres ved brug af den rette påklædning og beskyttelse.
Så snart temperaturen er under frysepunktet, kan forfrysninger opstå, så sørg for at have rigeligt med tøj på – gerne mange lag. Husk handsker, hue og ekstra sokker, og brug en god beskyttende creme i ansigtet og på ørerne, hvor du ikke er dækket til.
6. Husk lyset!
Det er ikke kun cyklen, der skal have lys på – det skal du og hesten også. Husk derfor at sætte refleksbånd på alle hestens fire ben, og sørg for, at du selv bærer en ridelygte på venstre ben. Derudover er det en rigtig god idé at give hesten et refleksdækken på, så I er synlige i vintermørket.
7. Undgå skader på isglatte veje
Om vinteren stiger risikoen for skader betydeligt, hvis hesten glider og snubler på tilisede overflader. Sørg derfor for at strø sand eller salt ud på områder, hvor der er risiko for isslag, fx til og fra stalden. Almindeligt vejsalt er dog ikke godt for hestens hove, så brug i stedet magnesiumsalt, som ikke gør nogen skade, eller strø ganske almindeligt sand.